Este sezonul tamponărilor și al micilor accidente auto. Dacă ai avut nenorocul să fii implicat într-un astfel de eveniment și dacă nu ești tu cel vinovat de producerea lui, este bine să știi că legea îți dă dreptul să închiriezi gratuit, adică pe cheltuiala asigurătorului, o mașină, pentru perioada cât mașina ta este în reparație sau până când primești oferta de despăgubire pentru Daună Totală Economică. Aceste drepturi sunt conferite prin legea 132/ 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie,  completate cu Norma 20/2017 a ASF. Acestea au  statuat dreptul posesorilor auto păgubiți în urmă unui accident rutier de a beneficia de despăgubire de pe urmă lipsei de folosință. În mod concret se legiferează obligația asiguratorului RCA de a deconta odată cu reparația avariilor și închirierea unui autoturism de o clasă similară sau inferioară, pentru o perioadă clar stipulată. Calculul perioadei se face țînând cont de devizul final de reparații și se raportează la nr de ore de manoperă cuprins în acesta, astfel la fiecare 4 ore de manoperă se calculează o zi de indisponibilzare a viehiculului și implicit o zi de închiriere a unui alt autoturism.
Nu asiguratorul sau service-ul sunt obligati să îți pună la dispoziție o mașină ci este dreptul tau sa o soliciți unei companii specializate și autorizate în acest sens.

 

Cum se procedează?

Întocmesti constatarea amiabila cu soferul vinovat.Iti pastrezi copii dupa documentele lui de identitate, conducere si ale masinii
Te prezinti la serviciul de “Constatari daune” al asiguratorului RCA al soferului vinovat si efectuezi constatatarea impreuna cu consilierii dedicati ai asiguratorului
Te prezinti la un service cu constatarea de la asigurator si ceri intocmirea devizului de reparatii cf constatarii. E bine sa alegi un service care isi va deconta singur reparatia si nu unul care iti solicita sa achiti singur si doar ulterior sa iti recuperezi pe cont proriu cheltuielile de la asigurator.
Calculezi numarul de zile de inchiriere prin impartirea la 4 a numarului de ore de manopera incluse in devizul de reparatii intocmit de service.
Iti faci programarea la reparatie in service si in ziua in care predai masina la reparat in service poti sa primesti masina inchiriata . ATENTIE! daca iti faci reparatiile “in regie proprie” nu poti sa beneficiezi de masina inchiriata gratuit!

Poti inchiria o masina de la orice operator autorizat cf legii pentru “Inchirieri auto fara sofer” dar numai anumiti operatori iti vor oferi :

Decontare directa – tu nu platesti nimic. Compania de inchirieri intocmeste intregul dosar de dauna si solicita plata direct de la asigurator
Km nelimitati pe perioada de inchiriere
Garantie Zero pentru inchirierea masinii

Fara limitare a experientei in conducere auto

Prevederile Normei 20/2017

Art. 25/ Norma 20/2017 : Lipsa de folosinţă (1) Prejudiciile reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia, sunt stabilite: a) pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul de o clasă similară ori inferioară, închiriat de la entităţi autorizate cu acest obiect de activitate; sau b) pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile privind transportul zilnic suportate de către persoana prejudiciată, fără ca acestea să poată depăşi costurile prevăzute la lit. a).

(2) Perioada maximă pentru calcularea lipsei de folosinţă este: a) perioada de indisponibilitate a utilizării vehiculului avariat ca urmare a stării tehnice, inclusiv în situaţia în care asigurătorul RCA efectuează cercetări suplimentare, şi se calculează de la momentul efectuării constatării avariilor şi introducerii vehiculului în reparaţie;b) perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, în situaţia daunei totale economice.

(3) Neefectuarea constatării din culpa asigurătorului RCA, în termenul prevăzut la art. 18 alin.

(4), îndreptăţeşte persoana prejudiciată să solicite plata despăgubirii pentru lipsa de folosinţă, din momentul depăşirii termenului de constatare până la data efectuării acesteia.(4) În cazul reparaţiei vehiculului avariat, perioada maximă de indisponibilitate reprezintă timpul normal de reparaţie transformat în zile de lucru prin împărţirea la patru a timpului normat de reparaţie, la care se adaugă orice întârziere nejustificată cauzată de către asigurătorul RCA.